Названо найбільш прибуткові продукти переробки часнику

Сьогодні на українському ринку існує потреба в продуктах переробки часнику, наприклад, в часниковому порошку. Ця ніша є саме тією можливістю, яку ігнорують українські агровиробники, не створюючи продукти з доданою вартістю. Таку думку висловила керівник часниковою компанії “УкрАП” Анна Морозова в ході VI Національної конференції “Мільйон з гектара”.

Зокрема Анна Морозова підкреслила, що протягом останніх 4 років чимало фермерів почали вирощувати цей продукт.

“За 10 місяців 2019 роки ми не просто наростили обсяг (виробництва часнику), а ми обігнали всіх, тому що у нас почало розвиватися виробництво не тільки самого часнику, але і часникових продуктів. Що сталося на цьому тлі з експортом? Для початку необхідно зазначити, що ще 7 років тому – в 2013 році – показник експорту українського часнику дорівнював нулю. Ніхто в світі взагалі не знав, що в Україні вирощують цю культуру. У 2019 ми експортували 420 тонн часнику, закривши на 80% квоту на безмитні поставки даної культури до ЄС”, – зазначила Ганна Морозова.

В Україні наразі мала кількість промислових виробників часнику. Разом з тим, існує велика кількість фермерів, які в гонитві за швидким прибутком починають займатися часниковим бізнесом, згодом кидаючи його. Анна Морозова також підкреслила, що в Україні існують проблеми при формуванні великих товарних партій часнику.

“Ми не можемо продати його в кількості 10 кг. Якщо приходить замовлення, то воно, зрозуміло, приходить на певний обсяг даної культури. І сьогодні досить складно зібрати необхідний обсяг по всій країні однакової якості”, – сказала керівник компанії “УкрАП”.

При цьому, на думку гравця ринку, для вирішення даних проблем на українському ринку часнику на сьогоднішній день необхідна взаємодія всіх виробників між собою.